Techniekhoek

Techniek en sleutelen

Techniek van de klassieke Volvo's is beslist geen rocket sience en de tientallen jaren dat ik met klassieke Volvo's bezig ben geweest heb ik heel wat onderdelen gedemonteerd en schat ik het in als Mecano voor volwassenen. Als autodidact heb ik veel aan de onderdeelboeken van de verschillende modellen, de Green Manuals en type specifieke boekwerken welke per groep zijn geordend, internet, You tube films alsmede fora op internet.

Daarnaast maakt Volvo veel gebruik van speciaal gereedschap de 'SVO's, de VolvoKV heeft veel van deze beschikbaar voor uitleen, maar je kunt ook zelf een tool maken.
Bij sleutelen heb je al snel een brug nodig, de tijd dat ik liggend op mijn rug op de prinsengracht in Amsterdam een versnellingsbak wisselde ligt al ver achter me. Ook goede verlichting, perslucht en verwarming maakt de klus een stuk gemakkelijker.
Kijk elders op deze site maar eens naar wat de Stichting allemaal aan speciaal gereedschap heeft.





Plan van aanpak bij revisie

Regelmatig wordt ik benaderd door mensen die hun blok, carburateur of overdrive en bak willen laten reviseren.
Uiteraard wilt u de klassieker 'matching numbers' laten houden
en krijgt uw de eigen motor en/of versnellingsbak weer terug.
Onze aanpak is als volgt;: Met de eigenaar wordt het te reviseren deel uit de wagen gehaald en gedemonteerd.
Dit wordt met digitale foto's gedocumenteerd.
Vervolgens wordt er gekeken wat moet worden vervangen en maken we een schatting van de benodigde onderdelen en montagekosten.
U krijgt een kostenopgave, gedocumenteerd met foto's.
Dan kan beslist worden of de opdracht aan de SBKA wordt gegund. Onderdelen kunnen worden aangeschaft via de SBKA of zelf mee genomen.
Het hele revisie proces wordt bijgehouden op een werkplaatskaart, hierop wordt vermeld het aantal uren dat wordt gewerkt en alle verdere kosten, zoals olie, schoonmaakmiddelen, verf en dergelijke, die nog worden gemaakt.
Hiervan wordt iedere maand verslag gedaan en een factuur van opgemaakt.

Indien er onverhoopt zaken blijken die meer dan 15% het afgesproken bedrag overschrijden, wordt met de opdrachtgever overlegd.

Op alle onderdelen geldt de Volvo garantie.

Mocht u een afspraak willen maken, bel met 06-55695620 of stuur deze aan ed@sbka.nl

M41 met D-type overdrive revisie

Onderdelen worden een steeds groter probleem voor de vroege D-type Overdrive, de annulus is al niet meer verkrijgbaarLees verder

B20 revisie, inleiding

Wat is motorslijtage ?.
Alles heeft te maken met smering en temperatuur, natuurlijk ook met rijgedrag -Lees verder

Laswerk bodem van de 145 Express

Dat 145's kunnen roesten weten we, toch viel het laswerk aan de dorpels en bodem nog tegen.
UiteindelijkLees verder

Revisie J-type Overdrive

Volvo gebruikt bij de 123GT, 140 en 1800 modellen de Overdrive van Laycock de Normanville, dit is een soort vanLees verder

Motor revisie B20E voor de blauwe 145

Dit blok had ik staan en kwam uit een 1800E, bij demontage bleek dat er nog standaard lagerschalen en zuigersLees verder

Dorpel van de 1800 kwetsbaar

DE 1800 is gevoelig voor vocht door lekkage door de voorruit of luchtinlaten, afwatering wordt door ophopen vanLees verder